Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Zapiekanka, ale taka nieobciachowa :)

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Śro 0:15, 29 Gru 2010    Temat postu: Zapiekanka, ale taka nieobciachowa :)

Zapiekanka - wiadomo danie kawalerskie, studentów i innych przysłowiowych dwóch lewych rąk do gotowania. Moja jest relatywnie prosta, niezwykle smaczna, ale nie jest to typowa zapiekanka 'na winie' (czyli wrzucam co się pod rękę nawinie), tu trzeba się przygotować.

[1] Gotujemy makaron świderki. Jeśli chcemy mieć lepszy efekt wizualny - na przykład na romantyczną kolację przy świecach - niech będzie różnokolorowy. Odcedzamy i zostawiamy na boku.

[2] podsmażamy i dusimy pokrojone w kostkę i lekko posolone:
- bakłażan
- cukinię (mogą być dwie mniejsze zielona i żółta - efekt wizualny lepszy)
- pieczarki (te pokrojone w plasterki).
Najzdrowiej na oleju z oliwek. Z doświadczenia wiem, że najgorzej jest z bakłażanem, bo wymaga odrobiny wody i dużo mieszania, bo się łatwo przypala.

[3] Na podsmażoną, lekko zeszklona cebulę wrzucamy mielone mięso (dowolne wieprzowe, wołowe lub mieszane) z czosnkiem i przyprawami do smaku. Na zakończenie - jeśli rozmiary patelni pozwalają - wrzucamy do tego warzywa, chwilę podsmażamy razem, mieszając wszystko razem.

[4] W naczyniu żaroodpornym lekko natartym masłem mieszamy makaron, warzywa i mięso. Można rozkładać warstwami, raz makaron a raz mięso z warzywami. Na wierzch warto posypać tartym żółtym serem, serem mozzarella czy parmesan'em - co kto lubi Wesoly

[5] Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180'C na około 10 minut aż ser się rozpuści a całość nagrzeje.

[6] Podajemy uważając by nakładać wszystkie warstwy razem w każdej porcji. Na wierzch możemy przyozdobić świeżym liściem bazylii lub/i oregano. Ja uwielbiam tę zapiekankę z odrobiną ketchup'u.
Do tego butelka czerwonego wina, świece i początek baaardzo przyjemnego wieczoru zapewniony
Powrót do góry
Erika
Administrator
Administrator


Dołączył: 09 Lis 2010
Posty: 1310
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:40, 29 Gru 2010    Temat postu:

Przepis fajny, ale to chyba zbyt kosztowne jak dla studentów, zbyt czasochłonne jak dla starych kawalerów i zbyt skomplikowane jak dla tych, którzy mają dwie lewe ręce do gotowania. Przykładowo. Dla mnie zapiekanka oznacza długą, kupioną w tym celu w supermarkecie bułę, obładowaną serem, pieczarkami i pokrojonymi warzywami, polaną keczupem, albo innym sosem a na końcu władowaną do mikrofali. Tak, moje umiejętności gotowania ograniczają się do zrobienia herbaty, drinków, zalania zupek chińskich, sosów i innych dań w proszku oraz odgrzania w mikrofalówce tego co już jest gotowe. Także gotowania na randkę/romantyczny wieczór przy świecach bym nie ryzykowała i zabrała na lasagne do restauracji. Przynajmniej mi się nieszczęśniczka nie struje. Mruga

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Erika dnia Śro 0:41, 29 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 19:26, 29 Gru 2010    Temat postu:

Erika napisał:
Przepis fajny, ale to chyba zbyt kosztowne jak dla studentów, zbyt czasochłonne jak dla starych kawalerów i zbyt skomplikowane jak dla tych, którzy mają dwie lewe ręce do gotowania.

Wesoly Dobrze podsumowałaś hehehe no dobra to nie jest taka typowa zapiekanka, ale za to bardzo smaczna. Jak będziesz w Warszawie - daj znać - zapraszam na degustację Wesoly
Powrót do góry
kolikol2
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 04 Sty 2011
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:26, 05 Sty 2011    Temat postu:

polecam zapiekankę z salami, ostrymi zielonymi papryczkami, cebulą i serem :F

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin