Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Chili Con Carne

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nathan
V-ce Administrator
V-ce Administrator


Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1083
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 2:42, 29 Gru 2010    Temat postu: Chili Con Carne

Gotować uwielbiam, aż dziw, ze teraz się dorwałem do tego działuJezyk Ostatnio gotowane:


Chili Con Carne
(na oko gotuję, ale +/- podaje składniki)

oliwa z oliwek
1 kg wołowiony (bardzo chudej, najlepiej takiej jak na tatar, do tego idealnie grubo mielonej, można pokusić się i pokroić drobno samemu)
3 cebule czerwone (ewentualnie szalotki)
2-6 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego chili
1 łyżeczka płaska kuminu
2-3 łyżeczki oregano
1 puszka (ew.dwie) krojonych pomidorow
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa z krowy
2 czerwone papryki (pokrojone)
suszone pomidory tak...z 5-10
2 puszki czerwonej fasoli odsączonej z płynu [!!!]
magi, sól, kilka kropel octu balsamicznego (czasami dodaje pudełko pomidorów koktajlowych zamiast drugiej puszki)

Smażę samo mięso; osobno rumienię cebulę, pózniej do jednego gara wszystko, dodaję całą resztę oprócz papryki i fasoli. Pomidory odsączam i płyn zostawiam, dolewam poźniej po trochu co by mi się zupa nie zrobiła (tak góra 1/2 soku z 1 puszki). Dodaję paprykę, gdy zmięknie - dodaje fasolę i gotuję max.5 minut. Zamiast suchego chili warto dać świerze, ale tutaj nigdy nie wiem ile i jest często (prawidłowo) piekielnie ostre Wesoly.

Mozna jeść z tortillą lub ryżem - ja wolę z bagietką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rafi0112
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Prudnik
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:48, 16 Sty 2011    Temat postu:

Ja robie podobnie jak ty tylko kupuje czarwona fasolke w sosie chili i doprawiam chili i sosem tabasko.Jest piekielnie ostre.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin