Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Kuchnia Suwaszczłszczyzna Podlaska i Litewska

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Radek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 426
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:14, 15 Lis 2010    Temat postu: Kuchnia Suwaszczłszczyzna Podlaska i Litewska

Kocham moją regionalną kuchnie:D

Kartacz – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej.


[link widoczny dla zalogowanych]

http://www.youtube.com/watch?v=LRCfMUaR8nA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9fi9q1Gnwt8&feature=related

[link widoczny dla zalogowanych]


a na litwe jest ceplinas lub Didžkukuliai [link widoczny dla zalogowanych]


Cepeliny a kartacze różnią się przegotowaniem

w cepelinai dodaje się śmietanę nawet 36% płynie w nim cepelinai

i dodaje się do niego szczypiorek

i zamiast bułki tartej chleb

http://www.youtube.com/watch?v=RcaU6UgrwRk

Zeppelinów czy pierogi - Ogromne starty i / lub awarii gotowane kluski z mięsem, serem lub innych wypełnień.

pierogi Nazwa Litwa wystartował z oryginalna nazwa sterowców (Zeppelin Niemcy) [1]. Jest to jeden z typowych potraw narodowych. Podobne danie jest w Danii, Szwecji, Norwegii i Ukrainy.
Zawartość
[Ukryj]

* 1 kiełbasa wieprzowa
* 2 Sauce
* 3 Źródła
* 4 Linki

[Edytuj] Wieprzowina Napełniacz

* 0,5 kg mięsa wieprzowego miękkich
* 1 ząbek czosnku
* 1 cebula głowy
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 02/01 kromki białego chleba
* Pieprz aromatyczne
* Sól

Wieprzowiny i drobno zmielonej i mieszane z mlekiem namoczone białe pieczywo, drobno posiekany czosnek i cebulę, dodać przyprawy do smaku, sól, a następnie ponownie wymieszać i pomóc stanąć na 10-20 minut.
[Edytuj] Sauce

* 200-300 g skwarki
* Tłuszcz Łyżka stołowa
* 03/02 szczypiorek
* 200-300 g kwaśnej śmietany
* 1 łyżka mąki
* 1 szklanka mleka
* Sól, przyprawy (do smaku)

Boczek pokroić w małą kostkę i włożyć do patelni. Po tym jak żółty, pan montażu drobno posiekanej cebuli i boczku wraz z pakepinama. Następnie przenieść skwarkami z cebulą w glinianym miski, pozostawiając na patelni tłuszczu w ich posiłki razem i zawartość patelni, dobrze wymieszać. Kiedy zaczyna się ziemisty mąki, wlej mleko do patelni, dodać sól i przyprawy i mieszać aż masa wynikające z gotowania. Następnie wlać śmietanę, jeszcze jak dużo ciepła i przelewamy do miski paspirgintais kret z boczkiem i cebulą. Wszystko ponownie wymieszać i podawane na stole


sękacze to pewnie wszyscy znają ale dot ego ciasta potrzebne jest specjalne urządzenie palenisko by moc wyrobić seki

[link widoczny dla zalogowanych]

http://www.youtube.com/watch?v=_INanG8JcoA

Się niczym nie rożni od litewskiego Šakotis
mam przepisy ale do totrtownicy ponieważ nikt z nas nie ma takiego paleniska [link widoczny dla zalogowanych]

Ja kupuję sękacze w suwalskiej firmie znanej w całej Polsce Janza Very Happy


Soczewiaki – staropolska potrawa regionalna, popularna na pograniczu polsko-litewskim[1]. Soczewiaki to rodzaj bułeczek z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych mielonymi nasionami soczewicy, często wymieszanymi z podsmażaną cebulą i boczkiem. Soczewiaki mogą być traktowane jako paszteciki i podawane z barszczem czerwonym.


[link widoczny dla zalogowanych] ... ENA%29.htm fotka

Soczewiaki to rodzaj bułeczek nadziewanych farszem z soczewicy. Farsz można wykorzystać też do nadziania naleśników albo pierogów.

Ciasto:

6 ziemniaków
0.5 kg mąki
2 jajka
3 dag drożdży
trochę jogurtu naturalnego

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować. Odcedzić wodę, odparować jej nadmiar i od razu rozgnieść gorące ziemniaki na jednolitą masę.
Drożdże delikatnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego jogurtu (w temperaturze pokojowej), dodać łyżkę mąki i pół łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do rozgniecionych i wystudzonych ziemniaków dodać resztę mąki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na grubość około pół centymetra. Pokroić na kwadraty, nakładać na nie ostudzony farsz, zawijać w rulon albo złożyć jak pierożek. Ułożyć na blasze do wyrośnięcia.
Soczewiaki można usmażyć na patelni z dużą ilością tłuszczu albo upiec w piekarniku na złoto. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem jajka i posypać pieprzem, sola i kminkiem.

Nadzienie z soczewicy:
1.5 szklanki soczewicy (zielonej albo czerwonej)
4 cebule
1 marchewka
3 ząbki czosnku
Boczek wędzony (jeśli ktoś lubi)
Majeranek, przyprawa warzywna, nać pietruszki, pieprz


Zieloną soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć.
Cebulę, czosnek i nać pietruszki drobno posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce.

W rondlu rozgrzać olej, usmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę z czosnkiem na złoto. Dodać marchew. Dodać wypłukaną soczewicę i przyprawy, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka, w razie potrzeby można dodać więcej wody.
Gotowy farsz powinien być dość suchy. W razie potrzeby nadmiar wody trzeba odparować, ciągle mieszając, bo soczewica łatwo się przypala.

Kolejną potrawa na Suwalszczyzna jest ciasto mrowisko podobne do faworków te faworki sa sklejone miodem i mak dodany jest pycha!!!

zaraz dam link do fotki przepis

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

jutro dam kolejne przepisy do mojej kuchni regionalnej


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Radek dnia Pon 13:23, 15 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin