Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Chińska zupa słodko-kwaśna

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
simonesshu
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Lis 2010
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:20, 06 Lis 2010    Temat postu: Chińska zupa słodko-kwaśna

składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 20 dkg makaronu sojowego
- sos sojowy (8 łyżek)
- 2 piersi z kurczaka
- grzyby mun (4-5 sztuk), mogą być nasze polskie, jednak mun dają lepszy smak, wyglądają trochę jak szatkowane jelita ale da się ten widok przeżyć
- 1 słodka czerwona papryka i 1 chili
- cukier (5 łyżek)
- sos tabasco (1-2 łyżeczki)
- ocet winny (3 łyżki)
- imbir (koniecznie świeży)
- pędy bambusa (wg uznania)
- ananas z puszki (4-5 plasterków)
- sok ananasowy (pół szklanki)
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na bardzo drobne paseczki i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut i także kroimy w paszeczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem na 5 minut i kroimy w drobne paseczki.
Cukier z octem mieszamy w osobnym naczyniu.
Oba rodzaje papryki i imbir kroimy w drobną kosteczkę.
Do przygotowanego bulionu wrzucamy papryki, imbir, mięso kurczaka, kiełki, grzyby mun, sos tabasco oraz zmieszany ocet z cukrem. Gotujemy ok. 15 minut.
Ananasa kroimy w drobne kawałeczki, mieszamy go z sokiem, pędami bambusa, makaronem i wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut.
Smacznego!

Moja ulubiona zupa, nie każdemu może smakować, jednakże jest to tradycyjna zupa chińska i uważam, że warto chociaż spróbować, by poczuć mocny smak orientu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 0:05, 07 Lis 2010    Temat postu:

A może przepis na "Kartacze" ? Wesoly Wesoly
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 15:21, 05 Gru 2010    Temat postu:

Co to jest?
Jak masz, daj, a nie pytasz Rolling Eyes
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 17:50, 05 Gru 2010    Temat postu:

Beczka napisał:
Co to jest?
Jak masz, daj, a nie pytasz Rolling Eyes


Następnym razem cytuj Wesoly

Co to jest ??
Kartacze potrawa na mazurach, coś jak pyzy ale o wiele lepszego. Jest przepis w kulinariach. hmm bynajmniej był a jak nie to przyjaciel google pomożę Wesoly
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 0:55, 07 Gru 2010    Temat postu:

Ale pisałeś bezpośrednio przede mną.
Zwykle się nie cytuje wtedy.

Już sobie znalazłem.
I nawet kolegom zrobiłem, ale nie podzielę się, skoro taka tu tradycja;d
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin