Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Sałatki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
seat
Maniak
Maniak


Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 923
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:19, 29 Gru 2010    Temat postu: Sałatki

Zbliża się Sylwester, a ponieważ tego typu dania są często pożądane na domówkach podaję przepisy na dwie, bardzo lubiane przeze mnie sałatki:

1/ Sałatka z tuńczykiem


składniki na porcję o wielkości średniej miski


• 5 jajek ugotowanych na twardo,

• niewielki kawałek kapusty pekińskiej,

• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
(co kto lubi - ja wolę ten w oleju),

• majonez

• kawałek sera żółtego,

• pieprz i sól do smaku,

• świeży szczypiorek (wedle uznania)


Składniki układać warstwami.


• warstwa 1 – starte białko,

• warstwa 2 – pokrojona w cienkie paseczki kapusta pekińska,

• warstwa 3 – majonez,

• warstwa 4 – tuńczyk (dobrze odsączony),

• warstwa 5 – starty na tarce lub cieniutko pokrojony ser żółty,

• warstwa 6 – powtórnie majonez,

• warstwa 7 – starte żółtko

Na wierzch można posypać szczypiorkiem do smaku i dekoracji.



2/ Sałatka makaronowa z fetą

porcja na dużą miskę


• ok. ¾ paczki makaronu „świderki” ugotowanego al dente,

• 2 świeże czerwone papryki (pokroić w paseczki, lub drobne kawałki)

• puszka kukurydzy,

• 3 ugotowane na twardo jajka (pokroić drobno),

• pudełeczko sera „feta” (pokroić w kostkę),

• majonez,

• zielona pietruszka (troszeczkę dla nadania smaku i dekoracji),

• sól, pieprz do smaku (soli naprawdę niewiele, ponieważ słony smak
nada już sama feta)


Wedle uznania, jako dodatkowy składnik, można dodać szynkę gotowaną, gotowaną pierś z kurczaka lub tuńczyka z puszki (w sosie własnym), ale super smakuje i bez tego :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dolcequeer
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 1:31, 30 Gru 2010    Temat postu:

Sałatka grecka moja wersja Wesoly

sałata lodowa lub masłowa, podarta na kawałki . ja osobiście preferuję lodową fajniej chrupie.

pomidorki koktailowe(czerwone i najmniejsze) pokrojone na połóweczki

trochę cebuli

ogórek zielony jeden duży w kosteczki pokrojony

pół opakowania fety (najlepiej mlekowita niebieski), pokrojone na kawałeczki . osobiście daję 2/3 opakowania ale ja uwielbiam fetę i robi się sałatka fetowa heheh

trochę przyprawy greckiej kamisu

i do rozrobienia z olejem roslinnym lub oliwą z oliwek sos grecki prymata


to taka moja wersja greckiej sałatki bo ja nie lubię oliwek a uwielbiam fetę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
seat
Maniak
Maniak


Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 923
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:01, 28 Sty 2011    Temat postu:

Kolejna którą uwielbiam Wesoly

Sałatka „Gyros”

• 1 pierś kurczaka,
• ok. ½ zawartości gotowej przyprawy „Gyros” z torebki (np. firmy
Kamis),
• ketchup łagodny,
• 1 większa cebula,
• 4-5 ogórków konserwowych,
• majonez,
• kapusta pekińska

oraz do wyboru w/g uznania:

• kukurydza konserwowa,
• czerwona fasola konserwowa,
• groszek konserwowy.


Pierś kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie „Gyros” (nie ma potrzeby dodawania już innych jakichkolwiek przypraw).

Dobrze jest pozostawić w tym stanie mięso na jakiś dłuższy czas, żeby dobrze przyjęło przyprawę.

Następnie usmażyć kawałki kurczaka na gorącym tłuszczu.

Gdy wystygnie, dokładać pozostałe składniki warstwami.

Kolejność dowolna, ale u mnie taka Wesoly

1/ ketchup,

2/ pokrojona cebula,

3/ pokrojone ogórki konserwowe,

4/ majonez,

5/ kukurydza (fasola, groszek),

6/ ponownie majonez,

7/ pokrojona kapusta pekińska.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BogdanW
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum


Dołączył: 18 Sie 2011
Posty: 678
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:32, 19 Lis 2011    Temat postu: sałatka z rybą i anasami

Usmażona ryba albo ugotowana- jak to woli
puszka anansów -pokrojone w kawałki
ryż
kefir i majonez
przyprawy
oliwki
A więc wpierw gotujemy woreczek ryżu, potem do niego dodajemy usmażoną rybę, a jeszcze lepiej filet z ryby, mniej pracy przy obieraniu z ości, potem kroimy ananas w kawałki, oliwki-ja lubię bardziej czarne- przekrajamy na pół, łyżka majonezu , przyprawy-według własnego gustu, i do tego kefir, wszystko wymieszajmy i wychodzi pyszna sałatka - zdrowa przede wszystkim, hm, smacznego -)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroweczka
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Kwi 2012
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: studentka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:33, 29 Kwi 2012    Temat postu:

Hej, wrzucam pysznyi łatwy przepis na sałatkę Wesoly

Składniki
 Jajka 5szt
 Brokuł 1szt
 Pieczarki 400g
 Cebula 1szt większa
 Jogurt naturalny 1 duży, polecam zott
 Majonez 4 łyżki? Winiary
 Ser żółty100g- 400g
 Pieprz
 Sól

Przepis jest o tyle fajny, że w czasie kiedy gotują się jajka i brokuł można kroić cebulę i pieczarki lub zetrzeć ser, także w miedzy czasie robi się kilka rzeczy. Składniki też można dać wedle uznania, więcej tego co się bardziej lubi Wesoly

Jajka ugotować na twardo, obrać i jak wystygną pokroić w kostkę.
Brokuł pokroić w różyczki i wrzucić do garnka z wrzącą osolona wodą i gotować bez przykrycia 5-7min, można dzióbnąć widelcem czy miękkie - tylko nie rozgotować! Odcedzić, oblać zimna wodą(żeby przerwać proces gotowania) i pozostawić do wystygnięcia.
Cebulkę usmażyć aż się zeszkli i dodać pokrojone pieczarki(plasterki) i smażyć aż woda z pieczarek odparuje i pod koniec posolić i MOCNO popieprzyć. Pozostawić do wystygnięcia.

Sos:
Wymieszać jogurt z majonezem i dodać starty ser, posolić popieprzyć.

Na koniec wymieszać składniki. Jajka i brokuł rozwalają się od mieszania wiec warto po kolei wrzucać do miski po trochu wszystkich składników i wymieszać z sosem, i tak stopniowo dokładać aż się skończą składniki.

Mniam
Jezyk

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin