Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Casu marzu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nathan
V-ce Administrator
V-ce Administrator


Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 1083
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 5:35, 14 Lis 2012    Temat postu: Casu marzu

Osobiście uwielbiam sery pleśniowe typu gorgonzola mascarpone, gorgonzola, cabonzola czy nawet do sosów - polski lazur. Przepadam też za kozimi serami, w tym, pecorino. Dzisiaj - mała ciekawostka... Czy słyszeliście o serze casu marzu? Kolega mój próbował to kiedyś we Włoszech. Ser spożywa się... w okularach!

Dlaczego, po krótce z seropedii:
Casu Marzu to nie jest ser, który może sprostać wszystkim seromaniakom. Ten ser pochodzący z Sardynii, w wolnym tłumaczeniu nazywa się “Rotten Cheese.” Do kawałków sera Pecorino wkłada się larwy albo pozostawia się je, by same mogły się w nim wykluć z jaj. Jeśli dla spożywającego, sama nazwa nie stanowi przeszkody, to ta pojawia się czasem na widok tysięcy wijących się larw w serze. Casu Marzu, znany także pod nazwą „chodzący ser”. Casu Marzu to Włoski ser z mleka owczego z dodatkiem czegoś extra. Gotowy ser ma ostry, silny, mdlący smak. Jest on specjałem przeważnie dla mężczyzn. www.seromaniacy.pl

Nie dodano, że sprawcami 'zamieszania' są larwy much Piophila casei (cheese skipper - w tłum. "skoczek serowy"), które potrafią skakać na wysokość kilkudziesięciu centymetrów, często wpadając do oka amatora tego serka. Stąd nosimy okulary przy degustacji. Niektórzy też zatykają nos, ponieważ jest to - dosłownie - ser psujący się, nie pleśniowy - a po prostu rozkładający się i fermentujący, dojrzewający ser, którego zapach - trzymając się relacji mojego znajomego - przypomina zapach zwłok i zepsutych jaj.

Smacznego! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.pfonoh.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Soft.
Regulamin